Table '.\pchk\rs_stat_ip' is marked as crashed and should be repairedTable '.\pchk\rs_stat_ip' is marked as crashed and should be repairedTable '.\pchk\rs_stat_ip' is marked as crashed and should be repaired Žlutoruká miminka
logo



Žlutoruká miminka

    Tak máme zase nová mláďata. V noci na 19. září 2011 porodila samice tamarína žlutorukého 3 miminka. Tito drobečci se urputně drží srsti svého otce a mají se čile k světu. No nezbývá nám nic jiného, než jim popřát hodně štěstí do života...



  tamarín žlutoruký
Saguinus midas midas


Třída: savci   -   Řád: primáti    -   Čeleď: malpovití

 

     Tamarín žlutoruký patří mezi takzvané drápkaté opičky, které dostaly svůj název podle dlouhých nehtů, které připomínají drápky. Tyto malé opičky žijící v Jižní Americe se vyskytují převážně v korunách stromů, odkud slézají jen zřídka kdy. Na opici převažuje černá barva, jen na koncích pacek mají žlutou barvu, což jim přineslo i jejich příznačné jméno. Do jejich jídelníčku patří nejrůznější ovoce, zelenina, oříšky, sladší smůla stomů, nejrůznější hmyz a spousta dalších dobrůtek. Zajímavostí je, že tito opičáci žijí v rodinných tlupách, kde základ tvoří rodičovský pár. Když starší mláďata odrostou, pomáhají s výchovou mladších. K tomuto se pojí další zajímavá věc, že o mláďata se stará samec, nebo starší mláďata a matka je dostává pouze na kojení. Všechny drápkaté opice spadají pod ochranu CITES, a proto je nutné mít k nim správnou dokumetaci, jinak by jejich vlastník napomáhal černému trhu a hrozila by mu velká pokuta.

 Velikost:  délka těla 20 - 28 cm, délka ocasu 31 - 44 cm
 Váha:  400 - 550 g
 Počet mláďat:  2 - 3
 Potrava:  ovoce a zelenina, hmyz
 Výskyt:  pralesy Brazílie, Guiany, Francouzské Guiany a Surinamu

 

     U nás dostávají opičky jídlo dvakrát denně. V dopoledním krmení všechny dostávají kaši obohacenou o vitamíny a v odpoledním krmení ovoce a zeleninu dle aktuálních možností. Velmi rádi mají také piškot jako zpestření jídelníčku. Nepravidelně také dostávají nejrůznější hmyz (moučné červy, sarančata, cvrčky, ...). Samozřejmě, že v jejich ubikaci nechybí napáječka s čistou vodou. Tamaríní žlutorucí se u nás již léta uspěšně množí a doufejme, že to nejsou jejich poslední mláďata.

 Fotografie:

tamarín žlutoruký  - 4
tamarín žlutoruký  - 5
tamarín žlutoruký  - 6
tamarín žlutoruký  - 7
tamarín žlutoruký  - 8
tamarín žlutoruký  - 9
tamarín žlutoruký  - 10
tamarín žlutoruký  - 11
tamarín žlutoruký  - 12
tamarín žlutoruký  - 13
tamarín žlutoruký  - 14
tamarín žlutoruký  - 15
tamarín žlutoruký  - 16
tamarín žlutoruký  - 17
tamarín žlutoruký  - 18
tamarín žlutoruký  - 19
tamarín žlutoruký  - 20
tamarín žlutoruký  - 21
tamarín žlutoruký  - 22
tamarín žlutoruký  - 23
tamarín žlutoruký  - 24
tamarín žlutoruký  - 25
tamarín žlutoruký  - 26
tamarín žlutoruký  - 27
tamarín žlutoruký  - 28
tamarín žlutoruký  - 29
Mláďata tamarína žlutorukého
Mláďata tamarína žlutorukého



20. 09. 2011 | Vytisknout článek | |
Hlavní stránka
RSS

© Přírodovědné centrum Hradec Králové 2010 -


ZČ Asociace Brontosaura Quito
Bezručova 1468
Hradec Králové
500 02