Table '.\pchk\rs_stat_ip' is marked as crashed and should be repairedTable '.\pchk\rs_stat_ip' is marked as crashed and should be repairedTable '.\pchk\rs_stat_ip' is marked as crashed and should be repaired hrabatka drsná
logo



hrabatka drsná

hrabatka drsná
Pyxicephalus adspersus


Třída: obojživelníci   -   Řád: žáby   -   Čeleď: Pyxicephalidae



     Tato krásná žabka je opravdový macek, který může vážit až 1kg čímž se řadí mezi největší žáby vůbec. Samci dorůstají až 25 cm, ale samice jsou zhruba poloviční. Hrabatky jsou značně zavalité a jejich tělo je podpíráno krátkými, silnými končetinami. Zbarvení těchto žab je olivové barvy a na břiše žluté až žlutobílé. V mládí jejich záda lemuje světlý pruh, který postupem času mizí. Většinu života stráví zahrabáni číhajíc na kořist. Na první pohled je zřejmé veliká tlama, kterou pozře opravdu velkou potravu. Tyto žabky se živí hmyzem přiměřené velikosti, v dospělosti pak zvládnou pozřít i menší hlodavce a znám je i kanibalizmus. Aktivní jsou převážně ve dne, kdy číhají na potravu. Vzhledem k jejich výskytu, musejí přečkávat období sucha zahrabány a obaleny kokonem ze starých svleček kůže. V období páření samcům narůstají dva zuby, které používají v bojích o samičku a nezřídka dochází i k poranění. Samička klade vajíčka (až 4000) do mělkých tůněk, kde je samec oplodní a poté je hlídá. Když tůně vysychají, samec hrabáním pomáhá pulcům do větších, aby přežili.

 Velikost:  8 - 25 cm
 Váha:  až 1kg
 Počet mláďat:  mnoho
 Potrava:  hmyz, malí obratlovci, žáby, ...
 Výskyt:  střední a jižní Afrika

 

     U nás ke krmení střídáme různé druhy hmyzu (zophobase, cvrčky, šváby, sarančata) a krmíme pinzetou. Když žabky vyrostou dostávají vždy po delším čase potkaní holata.


 Fotografie:



03. 07. 2014 | Vytisknout článek | |
Hlavní stránka
RSS

© Přírodovědné centrum Hradec Králové 2010 -


ZČ Asociace Brontosaura Quito
Bezručova 1468
Hradec Králové
500 02